torsdag, september 21, 2006

Thomas á Kempis: ur Om Kristi Efterföljelse

Jesus allena

Utan en vän kan du inte leva länge; och om du inte satt Jesus över alla vänner kommer du att vara svårt sorgsen och övergiven. Därför handlar du dåraktigt om du anförtror dig åt någon annan och gläder dig med honom.
Hellre skall du välja att ha hela världen mot dig än att ha kränkt Jesus. Av alla du älskar skall Jesus därför vara den särskilt utvalde. Människorna skall du älska för Jesu Kristi skull, men Jesus för hans egen skull.
Endast Jesus skall du älska särskilt, han som ensam visar sig god och trofast över alla vänner. För hans skull och i honom skall såväl vänner som fiender vara kära för dig, och för alla dem skall du bedja till honom, så att de alla lär känna honom och älskar honom.

#

Du får aldrig trakta efter att bli särskilt prisad och älskad. Detta tillkommer nämligen Gud allena, han som inte har någon like. Du skall inte vilja att någons hjärta uppfylls av dig, inte heller skall du uppfyllas av kärlek till någon, utan Jesus skall vara i dig och i varje god människa.
Du skall vara ren och fri i ditt inre, och inget skapat får vara dig till förfång. Om du vill ha frid och förnimma Herrens godhet, då skall du vara löst från allt och frambära ett rent hjärta till Jesus.

1 Comments:

Blogger Emil said...

Apropå författaren så är det enda som är riktigt säkert om människan att det INTE är Thomas a Kempis. Men eftersom traditionen håller han som upphovsmannen och det är det namnet som förknippas med Om Kristi efterföljelse, så använder jag det här.

21 september, 2006 22:46  

Skicka en kommentar

<< Home